Uczniowie klasy 2 w pyszny sposób podsumowali dni, w czasie których dużo mówili o warzywach i owocach oraz o ich znaczeniu w diecie każdego z nas.
Tematyka związana ze zdrowym odżywianiem jest bardzo bliska uczniom naszej szkoły, stąd klasa 2 z dużym zaangażowaniem przystąpiła do realizacji.
Zajęcia miały na celu przybliżyć dzieciom pojęcie piramidy żywienia, ze szczególnym uwzględnieniem miejsca owoców w zdrowej diecie. Dzieci w sposób praktyczny poznały różnorodność owoców, ich wartości odżywcze oraz jak włączyć je do codziennego jadłospisu. Na koniec powstały pełne witamin, smakowite „jeże”.
Jesienne owoce: gruszki i winogrona posłużyły dzieciom do wykonania pomysłowej i zdrowej przekąski. Uczniowie z zaangażowaniem pracowali nad swoimi „jeżykami”.
Opracowała: Jolanta Słupska